Vilket munstycke ska jag välja till min sprutpistol?
För att uppnå en snygg lackering och finish krävs både utbildning och rätt upplägg. I det här blogginlägget kommer jag att dyka ner i sprutpistolmunstycken, som är en av många faktorer som påverkar ditt målararbete.
I takt med teknikutvecklingen har det också funnits fler kombinationsmöjligheter vid uppställning och val av sprutpistol.
Munstycksstorlek: En avgörande faktor i målningsprocessen
Alla moderna sprutpistoler har en indikation på munstycksstorlek eller öppning. Munstycksstorleken anger i princip hur mycket material eller färg som kan passera genom munstycket.
Ju större öppning (millimeter), desto mer material flödar igenom. Därför kräver tjockare material, som primers med hög konstruktion, större munstycken, medan klarlacker kan använda mindre munstycken.
Du kanske funderar på vilket munstycke som passar dina behov bäst? Det är faktiskt lättare att ställa frågan: Vad ska man spraya? Så vilken typ av färg - primer, grundfärg, klarlack - och vilket märke eller märke det är. Generellt sett är färg densamma, men alla färgtillverkare har sin egen rekommenderade eller optimala inställning.
Allmän användning för munstycksstorlekar
- 0,8-1 mm: Punktmålning och för material som kräver mycket fin damm/dimmfördelning.
- 1,2 - 1,3 mm: Perfekt för basfärg och klarlack. Samt vått-i-vått primer (eftersom mer thinner används).
- 1,4 mm: Universalstorlek. Lämplig för flera beläggningar inklusive klarlack, baslack och enskiktsfärg.
- 1,6 mm: Bra allround. För användning med lätt till tunga viskositetsmaterial såsom slipgrunder.
- 1,8 mm: Rekommenderas för de flesta billackgrundfärger.
- 2,0 - 2,4 mm: Akryllack, möbellack, primer filler, industriemalj.
- 2,2 - 2,5 mm: För tjocka hartsprodukter som gelcoats.
Att välja rätt storlek på sprutpistolens munstycke är ett avgörande steg för att uppnå fantastiska resultat i dina målningsprojekt.
Tekniskt datablad: Vägen till optimal uppställning
Rekommenderad uppställning finns i det tekniska databladet, där blandningsförhållande, viskositet, munstycksstorlek och tryck anges. Allt detta har en inverkan på ditt målararbete. Om vi försöker närma oss det lite så, i allmänhet, så kan vi använda detta som en guide för urval.
Andre indlæg du måske også om