Guide till andningsskydd: Förstå filtertyper och klasser (P1, P2, P3)

Försök att föreställa dig detta:
Du står mitt i ett moln av damm, färgångor eller något som luktar misstänkt "inte-så-bra-för-läkning".
Du tänker: "Jag kanske borde skydda mina lungor?"
Ja.. det borde du! 😷 Men vilken mask och filter ska man välja? Var inte rädd! Jag har din rygg (och dina lungor).
Låt oss ta en promenad genom djungeln av partiklar, gaser och snygg filtreringsteknik – på ett sätt som inte får dig att ramla av stolen.
Så här får du min stora guide till andningsskydd – helt gratis! Så du inte andas in något du ångrar!
Partikelfilter – damm är inget mellanmål
Låt oss börja med de små irriterande partiklarna. Du vet, de som flyter runt och letar efter en mysig plats i dina lungor.
Nej tack! Det är här partikelfilter kommer in i bilden.
- P1-filter – Fångar lite damm, men inte de riktigt dåliga grejerna. Bäst för hobbyprojekt och platser där det inte finns någon livsfara.
- P2-filter – Nu börjar vi prata! Det här filtret skyddar mot skadligt och giftigt damm – men inte riktigt hårda saker som radioaktivt damm eller virus.
- P3-filter – Den stora chefen! Om du inte vill ha bakterier, virus eller radioaktivt damm (?!), så är detta definitivt din bästa vän.
"Jaså Bo... dammmaskerna jag sett säger ffp2 eller ffp3 - vad betyder det?"
Detta är beteckningen för masktyp och skyddsnivå.
FF står för "Filterande ansiktsmask", en filtrerande ansiktsmask.
Så när du ser FFP3 betyder det:
FF = Filtrerande ansiktsmask
P3 = Högsta skyddsnivå mot partiklar (virus, bakterier, etc.)
Det är verkligen viktigt att komma ihåg: Partikelfilter kan inte ta bort gas och ångor. Så om du jonglerar med lösningsmedel måste du hitta filter någon annanstans (spoiler: se nästa avsnitt!).
Gasfilter – När luften luktar misstänkt
Är du omgiven av mystiska ångor och kemiska gaser? Då måste du skaffa ett gasfilter.
Gasfilter är uppdelade efter vad de skyddar mot – de har koder som gör det enkelt att se och välja det du behöver.
Låt mig försöka förklara de olika typerna:
🔸 A (brun): Skyddar mot organiska lösningsmedel. Perfekt om du målar, lackar eller arbetar med terpentin. Ånga från organiska lösningsmedel med en kokpunkt över 65 °C A-Gas-filter finns i tre styrkor – låg (1), medium (2) och hög kapacitet (3). Ju högre siffra, desto längre räcker filtret.
🔸 AX (brun): Samma som ovan, men för ångor från organiska lösningsmedel med en kokpunkt vid/eller under 65 °C. Bra för att arbeta med starka lösningsmedel och farliga kemikalier. Viktigt att notera, AX Filter är engångsfilter och bör kasseras samma dag som de har använts. Farlig plats!
🔸 B (grå): Skyddar mot saker som klor och vätecyanid. Lämplig för laboratorier och kemisk industri där du inte vill ha en kemiklass i lungorna.
🔸 E (gul): Skyddar mot svaveldioxid. Om din näsa bränner behöver du detta. Används ofta i kemisk industri och förbränningsprocesser.
🔸 K (grön): Skyddar mot ammoniak. Bra för lantbruk och kemikaliehantering. Perfekt om du arbetar med konstgödsel eller rengöringsmedel med ammoniak
🔸 Hg-P3 (röd-vit): Skyddar mot kvicksilverånga och partiklar. Idealisk för laboratorier och industriella processer där kvicksilver är en risk.
🔸 NO-P3 (blå-vit): Används ofta inom svetsindustrin och kemiska processer där nitros kan vara ett problem. Används ofta inom svetsindustrin och kemiska processer där nitros kan vara ett problem.
🔸 SX (violet): För de riktigt speciella tygerna.
Kombinationsfilter – När du vill ha allt
Ibland är livet inte antingen-eller.
Detsamma gäller när du behöver skydda dina lungor från både skadlig gas och irriterande damm.
Det är här kombinationsfilter kommer in i bilden som den ultimata lösningen.
Om skydd mot både damm och gaser är nödvändigt används ett kombinerat filter bestående av ett lämpligt dammfilter och ett lämpligt gasfilter.
De kombinerar det bästa av två världar: ett gasfilter för att ta hand om de osynliga men farliga ångorna och ett partikelfilter för att fånga upp de små irriterande damm- och aerosolpartiklarna.
ABE1P3 - vad är det för?
Ofta klumpas filtertyperna A, B, E och K ihop i kombinationsfilter – även kallade kombifilter. Det betyder att du kan få en allt-i-ett-lösning som täcker flera typer av föroreningar samtidigt.
Till exempel ABE1P3: Här får du A, B och E i klass 1 plus ett P3-partikelfilter.
Ganska smart, eller hur? En mask, flera skyddsnivåer.
Det gör att du kan andas (..nästan) som om du stod i en fräsch vårskog – även om du faktiskt befinner dig mitt i ett moln av sprayfärg eller industridamm.
Vilket filter ska jag välja? – Börja med att titta på produkterna, inte masken!
Här fick du en kort översikt över de olika filterklasserna och vilka du kan välja mellan.
"Men Bo... vilken ska jag välja?"
Du måste vända på det och säga vad jag behöver. "Vilka produkter arbetar jag med och vilket skydd kräver de?" Det anges i säkerhetsdatabladet (även kallat MSDS eller SDS).
Billack välj A2P3
Låt oss säga att du arbetar med billack, då behöver du skydd mot både partiklar och organiska ångor från lösningsmedel.
Så jag skulle vilja använda ett kombinationsfilter med kombinationen: FFP3 + A2
🔹 FFP3 skyddar mot damm som är skadligt för hälsan och aerosoler (t.ex. fina partiklar från malning).
🔹 A2 är ett gasfilter som skyddar mot organiska ångor från lösningsmedel som finns i billack.
Använder du helmask eller halvmask med utbytbara filter kan du välja kombinationsfilter, t.ex. A2P3, som skyddar mot både gas och partiklar i en lösning. Observera att dammfiltret är placerat längst bort från föroreningen.
👉 Kort sagt: Vill du vara säker på att skydda dina lungor, gå till åtminstone ett A2P3-filter på en ordentlig mask från 3M - inte bara en enkel dammmask!

3M 88403-64
Underhållsfri Halvmask 06942+ FFA2P3R D-filter
508,29 kr

3M
Halvmask 7500 Serien
636,73 kr

3M OH6095
Gasånga- och partikelfilter A2P3 R 6095
985,88 kr

3M 88400-53
P2 Partikelfilter 06925
127,75 kr
När tycker du att jag ska byta filter?
Bra fråga! Här är tumregeln (som endast är till vägledning och inte en rekommendation): 🟡 Partikelfilter: När det känns tungt att andas genom det.
🔴 Gasfilter: När du börjar känna lukten av de farliga ångorna (och nej, din näsa ljuger inte).
Tips: Filter slits med tiden, även om du inte använder dem. Om de har legat i lådan länge, överväg att byta ut dem.
Tillgång till frisk luft
Om du står mitt i en spraybås eller verkstad med tillgång till andningsskydd med lufttillförsel, gör dina lungor en tjänst – gå all in med en helmask!
En friskluftsmask, som de från SATA, ser till att du inte står där och andas in en cocktail av kemikalier du aldrig beställt. Din näsa är inte ett filter och dina lungor är inte ett testlaboratorium – så skydda dem ordentligt!
När du använder en friskluftsmask andas du inte direkt från den omgivande luftmiljön – som tur är!
Istället får du ren, filtrerad luft genom ett smart system:
1️⃣ Luftslangen kopplar din mask till en bältesmonterad regulator. Det ser till att du levererar rätt mängd luft så att du inte känner dig som en uppblåst ballong eller kämpar för att andas.
2️⃣ Regulatorn drar luften genom en kombination av filter, t.ex. Kol/kolfilter som tar bort olja, vatten och andra oönskade partiklar. Det betyder att du andas något mycket renare än luften som rusar runt i sprayboxen.
3️⃣ Filterpanelen fungerar som huvudstation där luften renas och regleras innan den skickas ut till din mask. Detta säkerställer att du får ett stabilt flöde av frisk luft utan några obehagliga överraskningar. Du kan läsa mer om SATA Filter Panel här.
Det är viktigt att förstå att SATA air 2000 / vision 5000 inte använder interna filter som A2:P3, utan istället förlitar sig på externa filtersystem för att leverera ren luft.

Sata 1000124
Air Vision 5000 Kolfilter Set
8.566,32 kr

Sata 88600-22
Vision 2000 Mask Komplett
6.451,57 kr
Slutsats – Ta hand om dina lungor!
Så där har du det! Den ultimata guiden till andningsskydd, ah kanske inte riktigt. Men jag hoppas att du fick ut något av det.
Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår kundsupport som kan guida dig genom vårt sortiment.
Och viktigast av allt: ta aldrig chanser med din andning. Det är ganska svårt att klara sig utan!
Du har bara en uppsättning lungor, och de håller bara om du tar hand om dem. Använd en mask, välj rätt filter och byt det i tid – annars kan det få konsekvenser.
För officiella riktlinjer om andningsskydd och korrekt användning av filter kan du läsa Arbetsmiljöverkets vägledning här.
Andra inlägg du kanske gillar