Product added to basket
Loading
Loading

Nybörjarguide till billack

När det kommer till billack och lack kan det vara komplext att förstå tekniska termer och termer och vad de betyder för dig.

Det är här jag ska försöka upplysa dig med denna nybörjarguide för att förstå billackuppbyggnad och finish. Genom att förstå varje typ av färg kan du fatta ett mer välgrundat beslut och hitta den typ av billack som passar din bil bäst.

Oavsett om du bestämmer dig för att måla din bil själv, få det gjort av en professionell eller köpa en ny bil, är det viktigt att veta om de olika typerna av billack som ingår i processen.

Det finns en underlack finish (basfärg/primer) som vanligtvis appliceras först.

Beroende på bilens färgkod kan du välja mellan topplack med färg eller en kombination av basfärg toppad med klarlack.

Är det vettigt? Om inte, läs vidare här och låt mig försöka förklara det ytterligare.

Nedan ser du en bild på ett tvärsnitt av en beläggning, där du kan se de olika lagren i lacken på bilen.

 

Primer

Grundfärgen är det "första" lagret av färg, så låt oss börja med det.

När vi pratar billack så är grundfärgen det förberedande skiktet som fungerar som underlag och finns i nyanser som grått, vitt eller svart.

Precis som vid målningsarbeten på väggar eller träytor används primern för att förbereda ytan för nästa lager färg.

Om du försöker applicera en baslack eller klarlack direkt på metallytan utan primer kommer resultatet inte bara att se slarvigt ut; färgen kommer inte heller att fästa ordentligt.

Detta kan göra att färgen flagnar eller spricker. Tänk på primern som det bindande skiktet som skapar en jämn yta så att din vackra färg kan appliceras snyggt och varaktigt. Dessutom innehåller de flesta primers även rostskydd, vilket skyddar metallen från rost.

Observera att valet av färg på primern har inverkan på det slutliga lackresultatet, så kom ihåg att välja rätt färg om du vill börja måla själv.

Basfärg

Nästa lager är basfärg, och det är precis vad namnet antyder — det är färgen på "basen", alltså själva färgen på bilen, som appliceras ovanpå primerskiktet.

Här kommer det viktiga: baslack/färg innehåller inga "förstärkningsmedel". Med det menar jag att det är råfärg ovanpå primern. Det skyddar varken sig själv eller primern och metallramen särskilt bra; i själva verket skyddar den inte alls.

Om baslacken lämnas i detta råa tillstånd, kommer du sannolikt att se synliga skador på lacken, vilket potentiellt tillåter fukt att tränga in och rosta bilens ram.

Basfärg används tillsammans med klarlack. Det skyddar färgen, primern och ramen mycket effektivt och ger även färgen en glansigare finish tack vare klarlackens glansiga karaktär, såvida det inte är en matt klarlack såklart.

Att använda en baslack och en klarlack är det absolut vanligaste sättet att måla en bil.

Klarlack

Det sista lagret är klarlack - det appliceras ovanpå basfärgen - och är faktiskt en färg som inte innehåller färg eller pigment.

- Galet, eller hur?

Syftet med klarlacken är inte att tillföra färg utan att skydda färgen (basfärgen) under och ge den finish du önskar, oavsett om den är matt eller högblank/blank.

En av de största synderna som färg kan tappa sin glöd med beror på solens UV-strålar. Det är därför klarlacker innehåller "UV-hämmare" som hjälper till att förhindra att ultravioletta strålar bleknar bilens färg.

Tja.. vad tycker du? Har du blivit bara lite smartare på att bygga billack? Jag hoppas det.

Typer av billackering

Låt oss gå vidare till de olika typerna av billack som kan göras.

Det finns många saker att tänka på när man köper bil – motor, utrustning, fälgar osv.

Men färg är ett av de mest personliga och synliga besluten du måste fatta. Oavsett om du har en liten stadsbil, en familjelbil eller en stor SUV kommer färgvalet verkligen att sätta pricken över i:et.

Vilken färg ska bilen ha?

Vet du skillnaden mellan matt och pärlemor? Kanske.. nej faktiskt inte riktigt..

Läs vidare så ska jag försöka förklara vilka olika typer av billack som du kan välja mellan.

Utöver själva färgen finns det flera typer av lackfinish att välja mellan.

Olika typer av billack

Du kan gå med solid (icke-metallisk), metallisk, matt eller pärlemor.

Det finns även effektfärg, men det är sällsynt då det är en dyrare färg. Det kan enkelt göras, men det betyder att du ofta vill lägga lite mer pengar på utseendet på din bil.

Hvad er solid lack?

Låt oss börja med det traditionella och klassiska valet: solid lack.

Solid paint är en typ av billack utan metalliska eller pärlemorskimrande pigment som ger en enhetlig, ogenomskinlig finish.

Om du ska köpa en bil från ny så vill du att den typen av bil ska komma i ett begränsat antal färger som du kan välja mellan. Här blir färger med solid ofta billigare än metall. Detta är dock inte alltid fallet.

Solid lack är inte sämre än de andra, men utseendet kanske är mindre "pråligt", men det finns ingen anledning att hålla igen - solid lack är praktiskt och lättskött.

Om du vill ha en bil som sticker ut kanske solid lack inte är så iögonfallande som t.ex. metallisk färg. På begagnatmarknaden kan även bilar med metalliclack ha ett högre andrahandsvärde.

En av fördelarna är som sagt att solid lack ofta är lättare att reparera skador på bilar med solid lack.

Vad är metalllack?

Metalllack är billack som innehåller små metallpartiklar som ger en blank, reflekterande glans och finish.

Metallic färger ser särskilt imponerande ut i naturligt ljus, men även på en grå dag ser de fortfarande bra ut och i motsats till solid färg blir det mer "spel" i metallic färg.

När du köper en ny bil är metalllack ofta ett alternativ och blir vanligtvis dyrare (typiskt 5 000-10 000 DKK). Om du bryr dig om hur din bil ser ut och gillar det lite exklusiva utseendet kan metalliclack definitivt vara värt pengarna.

När det kommer till reparationer är metallfärg lite knepigare. Det kan vara svårt att uppnå exakt färg och glans vid mindre skador just för att metallflagorna i lacken ska matcha den aktuella ytan, men för professionella billackerare är detta inga problem - de har kontroll över tekniken och processen .

Vad är pärl-/pärlemorlack?

Pärllack ger din bil en extra intensiv glans – ännu mer än metalliska färger – men det kommer ofta till ett högre pris.

Pärlemoreffekten skapas med hjälp av små keramiska kristaller (ofta kallade Xirallic eller Mica), som både reflekterar och bryter ljuset på ett sätt som skapar ett fint djup och färgspel. Beroende på ljuset kan du uppleva förändringar i färgtonen, vilket gör lacket ännu mer levande och dynamiskt.

Men det finns också nackdelar. Pärlemorlack är mer mottagligt för repor och mindre skador, och det kan vara mer av en utmaning att reparera det. Om du måste måla om skador kan det vara svårt att få till exakt färg och glans igen – speciellt eftersom pärlemoreffekten beror på flera lager färg, som ska appliceras korrekt.

Vad är matt lack?

Matt lack är en bilfärg med en platt, icke-reflekterande yta som ger en modern, dämpad look utan glans.

Det finns två sätt att få en matt look.

På ett sätt kommer uppbyggnaden att bestå av en grundfärg som måste beläggas med en matt klarlack över. Klarlack är ofta högblank, men det finns matta klarlack.

Det andra sättet består av ett topplack som är matt i sig, det vill säga färg och klarlack kombinerat i en produkt. Det kallas topplack och ses kanske mer på industriella och stora fordonsbeläggningar.

Jag tycker att matt lack verkar vara ett mer populärt färgval, speciellt på elbilar. Matt lack ses vanligtvis i nyanser av silver, grått eller svart.

Matt lack absorberar mer ljus än det reflekterar, vilket ger en dämpad glans med en unik struktur. Denna finish ses ofta på större bilar, såsom stadsjeepar, där den ger ett exklusivt och rått utseende.

Färgval – vilken bilfärg ska du välja?

Röd, blå, vit eller svart. Färgen på din nästa bil. Där färgval handlar om personliga preferenser. Att välja rätt bilfärg är i slutändan en fråga om personlig smak, så det viktigaste är att välja den färg du gillar bäst.

Avslutande kommentarer

Jag hoppas att du nu har en bättre förståelse för billack och de olika finish som du kan stöta på.

Det finns givetvis många fler detaljer och djupare förklaringar till några av begreppen du har läst om i den här artikeln, men syftet har varit att ge dig en grundläggande förståelse, och jag hoppas att jag har lyckats. Det kan vara så att nästa gång du går på parkeringen vid din lokala stormarknad kan du säga till dig själv. Ett metalliskt lack, ett fast lack, det var metalliskt lack.

Behöver du hjälp?

På Lakgruppen erbjuder vi inte själva lackeringsarbetet utan vi levererar förstklassig billack från några av världens ledande tillverkare.

Vi levererar till bilverkstäder i hela Danmark samt till billackeringsverkstäder i flera europeiska länder. Om du vill ha din bil lackerad kan vi hänvisa dig till någon av våra pålitliga partners.

Vårt mål är att fokusera på att erbjuda kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser på det mest effektiva och överskådliga sättet och därför hittar du allt du behöver för målning i vår webbshop.

FAQ

Hur hittar jag bilens färgkod?

Varje bil har en unik kod som anger exakt vilken färg bilen är målad med.

Koden finns vanligtvis på ett klistermärke någonstans i bilen, ofta innanför dörrkarmen eller under motorhuven. Du kan läsa mitt inlägg om Hur du hittar färgkoden på din bil.

Hur mycket kostar det att måla en bil?

Priset för att måla en bil varierar beroende på typ av lack. En hel ommålning kan kosta flera tusen kronor, då komponenter ska demonteras, slipas, torkas, täckas och målas.

Det är inte bara en process som kostar arbetstid utan det kräver också att du har rätt utrustning tillgänglig för att få en snygg finish. Du måste ha kontroll över temperatur, teknik och din omgivning. "

Hur föredrar du att kontakta oss?

Vi försöker vara så lyhörda som möjligt.

email icon

Skicka ett meddelande till oss

messenger icon

Skriv till oss på messenger

Skriv till oss på Whatsapp

Skriv till oss på Whatsapp

Låt oss ringa dig

customer service lakgruppen icon

Ring oss

Skicka ett meddelande till oss

Vi återkommer snart.

 

Låt oss ringa dig

Hoppa över telefonkön. Låt oss ringa dig.

 

Ring oss

Om du behöver prata med oss nu

+46 8 502 460 06

Odense

Stenhuggervej 30

5230 Odense M

Danmark

Öppettider

  • Måndag 08:00 - 16:00
  • Tisdag 08:00 - 16:00
  • Onsdag 08:00 - 16:00
  • Torsdag 08:00 - 16:00
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lördag Stängd
  • Söndag Stängd

Stängningsdagar

  • måndag 23 december 2024
  • tisdag 24 december 2024
  • onsdag 25 december 2024
  • torsdag 26 december 2024
  • fredag 27 december 2024
  • måndag 30 december 2024
  • tisdag 31 december 2024
  • onsdag 01 januari 2025
  • torsdag 19 december 2024
  • fredag 20 december 2024

Säljavdelningen är redo att hjälpa dig

Hur föredrar du att kontakta oss?

Email icon

Skicka ett mejl till säljavdelningen

phone icon

Låt oss ringa dig

calender icon

Boka ett möte

Skicka ett mejl till säljavdelningen

 

Låt oss ringa dig

 

Boka ett möte

Redo att lära dig mer? Boka ett möte med en expert när det passar dig.