Product added to basket
Loading
Loading

Guide: Så här målar du dina fönster

Fönstermålning handlar inte bara om det visuella uttrycket. Det är också ett avgörande skydd mot vind och väder. Fönster utsätts för solljus, regn, snö och frost och utan tillräckligt skydd kan de börja visa tecken på vittring och försämring. Fönsterfärg skapar en barriär som skyddar mot dessa påverkan och förlänger livslängden på fönstren.

Observera att olika typer av färg rekommenderas för inomhus och utomhus.

För fönsterpaneler inomhus kan du t.ex. använd Beck och Jørgesen PU- Emalj 30, Vandig

För utomhusbruk (borste) kan du fräscha upp eller reparera med Teknos Teknobrush 6600

Val av färg och glans för fönsterfärg
När du målar dina fönster kan du välja mellan olika färger och glansgrader. De flesta målar sina inredningsbågar vita, men du kan faktiskt få fönsterfärg i alla möjliga färger.

Du kan få din fönsterfärg tonad i precis den färg du vill ha. Behöver du inspiration för att välja färg kan du antingen välja att köpa ett av våra färgkort eller använda vår online ral-översikt (observera att färgerna är datorgenererade).

Om du är osäker på färgen kan du också börja med att testa olika färger med små färgprover. Om du skulle vilja ha vita fönster eller fräscha upp en befintlig vit färg är det viktigt att veta att den vita färgen oftast baseras på en viss färgkod.

Några av våra populära RAL-färger för fönstermålning:

 • RAL 9010 Rent vit, ofta den traditionella standardfärgen för många fönstertillverkare.
 • RAL 9001 Cream White är en mjuk nyans i elfenben eller beige som kan ge ett varmt och välkomnande utseende till fönster och är populär i traditionell och lantlig arkitektur.
 • RAL 9005 Black är en klassisk svart nyans som ger fönster ett elegant utseende och kan användas i olika stilar, från traditionella till moderna.
 • RAL 9016 Trafikvit ger en fin, ren vit nyans som passar bra i modern och minimalistisk arkitektur.
 • RAL 7016 Antracitgrå Möjligen den mest populära nyansen av grått på grund av dess moderna och stilrena utseende.

När är bästa tiden att måla dina fönster?

När man målar fönster utomhus är det idealiskt att välja en dag med måttliga temperaturer, varken för kallt eller för varmt, gärna mellan 10 och 25 grader Celsius. Detta intervall faller vanligtvis under perioden från april till september.

Det är också avgörande att välja en dag utan nederbörd, gärna 2-3 dagar före och efter målningsarbetet för att uppnå bästa resultat.

Eftersom färgen torkar snabbare i solen kan det vara en bra idé att måla i skuggan så att den inte torkar för snabbt och du skapar synliga övergångar i din färg.

Hur man målar fönster med en pensel

Det kommer du att behöva

 • Sandpapper eller slipsvamp
 • Grundrengöringsmedel (t.ex. Borup-färg och grundrengöringsmedel)
 • Täckning (maskeringstejp, maskeringspapper/kartong) Eventuellt. primer / primer för att skapa en snygg bas.
 • Fönstermålning
 • Borsta
 • Målarbricka
 • Förbättring före målning
 • Börja med att slipa ytorna för all lös färg och träskydd och nedbrutna träfibrer.

Rengör ytan från smuts, smuts och fett med ett grundrengöringsmedel. Skulle det finnas ställen med alger, mögel så rengörs det med algborttagare.

Slipa ytan så att färgen tränger in och får bättre kontakt.

När man ska måla

Först måste du se till att träet är torrt så att vidhäftningen blir optimal.

Olika täckningsprodukter som kartong eller tejp används då. Om du täcker kanter med maskeringstejp, kom ihåg att ta bort tejpen så fort du målat klart. Annars riskerar du att dra av den torra färgen.

Efter putsning, slipning och täckning av fönstren får fönstren 1-2 lager grund-/grundfärg, speciellt om det är nya fönster eller du har slipat ända ner och träet är blottat.

När fönstren är klara och primern är torr. Måla fönstret med lämpliga penslar.

Börja med glaslister och kanter, och ta de större ytorna efteråt. Så man får smälta ihop "lagren" när färgen är blöt.

Fönstren ska målas minst två gånger. Om det finns löpare och ojämnheter efter det första skiktet, kanske du vill slipa ner dem med finkornigt sandpapper (högt kornstorleksnummer) innan du målar en andra gång. Tänk på att torka bort slipdammet innan du målar igen.

PRODUKTER RELATERADE TILL DENNA ARTIKEL

Har du frågor eller behöver hjälp med att välja produkter?

Vår fantastiska kundtjänst står redo att hjälpa dig! Kontakta oss.