Product added to basket
Loading
Loading

Allt du behöver veta om glans i färg

Vad är glans i färg?

Du kanske har undrat vad glans är och till och med fått frågan om vilken glans du skulle vilja ha.

När du ska måla en yta är det många faktorer att ta hänsyn till, t.ex. färg, kvalitet och glans. I det här blogginlägget guidar vi dig igenom vilken glansnivå du bör tänka på för olika rum, för bilen, mopeden och andra ytor.

Glans i färg är ett mått på hur reflekterande en målad yta är. Det kan ha stor inverkan på hur färgen ser ut och håller sig över tid. Ju högre glansnivå du väljer, desto mer reflekterande och blank blir ytan.

Vad är matt och högblank?

En högblank yta reflekterar mer ljus än en matt yta, vilket ger en blank och reflekterande finish. En matt yta reflekterar mindre ljus och har ett mer dämpat, subtilt utseende.

Glans och byggfärg

Att välja glansnivå kan bero på flera saker. En av de viktigaste faktorerna att tänka på är appliceringen av ytan. Om det är ett mycket trafikerat område, som en dörr eller ett trappsteg, kommer en högglans yta att vara mer motståndskraftig mot slitage och repor än en matt yta.

Om det är ett rum som inte har mycket "slitage", t.ex. ett sovrum kan en matt yta vara lämplig och ge ett mer avslappnat och modernt utseende.

Glansgrad och användning i vägg- och byggnadsfärg

 • Glans 0 - 5 / Hjälm Fx. Tak.
 • Glans 6 - 10 / Matt Fx. Vardagsrum, vardagsrum, rum, vindar.
 • Glans 11 - 29 / Halvmatt Fx. Kök, grovkök (10-25) och badrum (25-50)
 • Glans 30 - 59 / Halvblank Fx. Träslöjd (stommar/lister - 30 st) och ev badkar.
 • Glans 60 - 100 / Helblank Fx. Högblanka ytor (t.ex. möbler).

För träslöjd inomhus

Till dörrkarmar, karmar och fönster kan du använda glans 30 - 50 - 80. Här rekommenderar vi att du använder PU-Emalj från beck och jørgensen, en hård, slät och motståndskraftig polyuretanförstärkt akrylemalj.

Vid målning av köksskåp

Här skulle jag välja glans 35, den anses vara "standard" och används av köksföretagen.

Observera att glansnivån kan påverka rengöring och underhåll av ytan. En högblank yta kommer att reflektera mer ljus och visa mer ojämnheter och fläckar, medan en matt yta kan dölja dem bättre. Så om du har små barn eller husdjur som kan lämna fingeravtryck eller fläckar kan en matt yta vara mer praktisk. Omvänt kan det också vara svårt att hålla en matt yta ren.

Glans och billack

Billack har vanligtvis en högre glansnivå jämfört med invändig eller utvändig väggfärg. Den höga glansnivån är att föredra för bilar eftersom den ger en jämn och reflekterande finish som förbättrar fordonets utseende.

Billack ska också vara hållbart och beständigt mot slitage, väderpåverkan och blekning, varför högblank lack med hård och slät yta är vanligt förekommande.

Förutom högglans finns det andra glansnivåer tillgängliga för billack, inklusive halvblank och satinfinish. Glansnivån väljs vanligtvis utifrån personliga preferenser, såväl som typen av fordon och dess avsedda användning.

Det fungerar i princip på samma sätt som i vanlig färg. Det kan variera från matt till högblank, och valet av glansnivå beror på flera faktorer, som typ av bil, dess syfte och personliga smak.

Glansvärden i industri- och bilfärg

En högblank billack ger en mer blank och reflekterande yta som kan bidra till utseendet på framför allt lyx- och sportbilar. En matt billack kan vara mer praktisk på arbetsfordon eller terrängfordon eftersom den kan hjälpa till att dölja mindre repor och bucklor samtidigt som den ger en subtil och raffinerad finish.

 • Glansvärde 0-10, Matt har ingen/mycket låg glans och ser helt matt och dämpad ut.
 • Glansvärde 20-30, Satin är något mer reflekterande än en matt yta, men ändå med en viss dämpning.
 • Glansvärde 50-60, Halvblank har en måttlig glans som ger en lätt reflektion av ljus.
 • Glansvärde 70-90, Blank eller högblank är mycket reflekterande, vilket ger en djup och spegelliknande effekt. Ett mycket populärt val.

Vilken glans ska du välja?

Vi har beskrivit att färgens glans innebär ytans förmåga att reflektera ljus. Matt/lågglans = ingen eller mindre ljusreflektion, Blank/högglans = hög ljusreflektion. Vilken glansnivå du måste välja för ditt måleriprojekt beror därför på flera faktorer som måste beaktas.

Glansnivå i vägg- och byggnadsfärg, då bör du överväga

Placering: Högglans används ofta i områden med hög trafik eftersom det är lätt att rengöra och underhålla, medan lågglans ofta används i områden med låg trafik eftersom det döljer brister bättre. Funktion: En högglansfärg är bra för ytor som behöver rengöras enkelt, som köks- och badrumsväggar, medan en lågblank färg är bättre för ytor som kommer att beröras ofta, som dörrar och inredning. Personlig preferens: Glansnivå är en fråga om personlig smak. Vissa människor föredrar utseendet på en högblank, medan andra föredrar utseendet på en lågblank.

Det är alltid en bra idé att testa ett prov av färgen i det område där den ska användas för att se hur den ser ut under olika ljusförhållanden och för att hjälpa dig att fatta ditt slutgiltiga beslut.

Glansnivå inom industri och billack, då bör du överväga

Att välja rätt glansnivå i billack kan också påverka underhållet och hållbarheten på bilens yta, så det är viktigt att ta hänsyn till alla faktorer innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Om du vill matcha den aktuella glansnivån på din bil är det viktigt att exakt identifiera den befintliga glansnivån. Du kan göra följande för att ta reda på det:

Visuell bedömning: Ta en titt på bilens lack och försök att bedöma den befintliga glansgraden visuellt. Jämför det med prover eller foton av olika glansnivåer för att hitta den som passar bäst.

Konsultation med en professionell: Besök en bilverkstad och be dem om deras professionella bedömning. De kommer sannolikt att kunna identifiera glansen och ge dig råd om vilken glans du ska välja för att matcha den. (inte nödvändigtvis en gratistjänst).

Värt att notera är att det kan vara svårt att uppnå en exakt glansmatchning, speciellt om bilens lack har utsatts för solljus och väderförhållanden över tid, eftersom det kan påverka lackens utseende. En professionell färghandlare eller autolackerare kommer att vara den bästa resursen för att hjälpa dig att uppnå önskat resultat och matcha glansnivån så bra som möjligt.

Hur föredrar du att kontakta oss?

Vi försöker vara så lyhörda som möjligt.

email icon

Skicka ett meddelande till oss

messenger icon

Skriv till oss på messenger

Skriv till oss på Whatsapp

Skriv till oss på Whatsapp

Låt oss ringa dig

customer service lakgruppen icon

Ring oss

Skicka ett meddelande till oss

Vi återkommer snart.

 

Låt oss ringa dig

Hoppa över telefonkön. Låt oss ringa dig.

 

Ring oss

Om du behöver prata med oss nu

+46 8 502 460 06

Odense

Stenhuggervej 30

5230 Odense M

Danmark

Öppettider

 • Måndag 08:00 - 16:00
 • Tisdag 08:00 - 16:00
 • Onsdag 08:00 - 16:00
 • Torsdag 08:00 - 16:00
 • Fredag 08:00 - 15:30
 • Lördag Stängd
 • Söndag Stängd

Stängningsdagar

 • måndag 23 december 2024
 • tisdag 24 december 2024
 • onsdag 25 december 2024
 • torsdag 26 december 2024
 • fredag 27 december 2024
 • måndag 30 december 2024
 • tisdag 31 december 2024
 • onsdag 01 januari 2025
 • torsdag 19 december 2024
 • fredag 20 december 2024

Säljavdelningen är redo att hjälpa dig

Hur föredrar du att kontakta oss?

Email icon

Skicka ett mejl till säljavdelningen

phone icon

Låt oss ringa dig

calender icon

Boka ett möte

Skicka ett mejl till säljavdelningen

 

Låt oss ringa dig

 

Boka ett möte

Redo att lära dig mer? Boka ett möte med en expert när det passar dig.