Product added to basket
Loading
Loading

Guide: till Rupes polermaskin

VÄLJ DEN RÄTTA POLERMASKINEN

Låt oss börja med en definition av polermaskin. Det ät ett verktyg till ytbehandling för bilar, båtar och flygplan, som rättar lack fel med hjälp av en polerskiva/rondel/svamp.

Köp av en polermaskin kan för många vara en förvirrande och ibland en svår uppgift. Det finns många typer, många möjligheter, många märken och inte minst, många olika priser att förhålla  sig till.

  • Vilken polermaskin ska jag ha?

Det är kanske en fråga du har ställt dig själv. Läs mer och bli smartare på dem olika maskinerna och rörelsen. Vi sätter fokus på dem olika fördelarna och egenskaperna som våra polermaskiner från RUPES har.

RUPES BIGFOOT POLISHING SYSTEMS

BigFoot serien består av ett komplett urval av polermaskiner, polerskivor och poleringsmedel, som är tillverkad till att fungera i samverkan med varandra.

BigFoot serien ser till att du får en enklare poleringsprocess, en betydande minskning i arbetstiden och samtidigt är det primärt ett mål, att uppnå en polerad perfektion på en yta så effektiv som möjligt.

Det finns som sagt många olika maskiner och vilken är den riktiga och vad är skillnaden på dem olika typen som Rotary, Gear-Driven, Random Orbital och Triple action?

rupes

ROTARY POLERMASKIN - VAD ÄR DET?

En rotary polermaskin kännetecknas av den roterande skiva, som roterar på en central axel. Det betyder att motorn på dessa maskiner driver ett poleringshuvud, som överför kraften direkt till bak skivan varpå skärning- polering- och finishskivan fastgöras.

Dess direkt spinn ger därför skivan mer friktion på lacken och det resulterar i en ökning av ytans temperatur. Vid fel tryck och rörelser av maskinen, ökas också risken för att skada lacken och fula virvelmärken.

Fördelen är att om du försöker att göra en rättning av målning eller kantpolering är Rotary mer passande för denna typen av arbete, i och med att det ger dig möjligheten för att ta bort lagen snabbare och djupare än båda Dual Action eller Orbital polermaskin.

En rotary polermaskin är ett riktigt bra val för dem, som har lust och tid att lära känna maskinen, eftersom användarens erfarenhet och färdighet avspeglas direkt i resultatet.

Av Rotary polermaskin rekommenderar vi

LH19e BigFoot Rotary STN Kit

RANDOM ORBITAL POLERMASKIN - VAD ÄR DET?

Random orbital polermaskiner är en dual action och kännetecknas av att dem använder sig av ”slumpmässiga” orbitala rörelser, som är driven av den roterande axeln i maskinen.

Den rörelse som maskinen gör, kan beskrivas som ett Q mönster som rör sig efter ett större M’s bana. Mönstret ändrar form hela tiden, beroende av hastigheten maskinen kör med.

Det är dock också andra saker som har påverkan och effekt på mönstret, såsom polerskivans storlek, mönstret av användarens egne rörelser, samt hur mycket polering och motstånd skivan gör på bilens lack.

Fördelen är att dessa variabler gör att maskinen aldrig gör samma mönster 2 gånger, därav kommer namnet ”random orbital”

En Random Orbital Polermaskin är ett riktigt bra val för dem som önskar en säker och bra allround maskin för även dem mindre erfarna, och dem som inte vill gå på kompromiss med hänsyn till effektivitet och kvalitet.

Av Random Orbital Polermaskiner rekommenderar vi

LHR21II BigFoot Random Orbital Polisher DLX Kit

LHR15II BigFoot Random Orbital Polisher

LHR75E BigFoot Mini Random Orbital Polisher

GEAR DRIVEN POLERMASKIN - VAD ÄR DET?

En Gear driven polermaskin kännetecknas av att när operatören trycker på utlösaren, vil polermaskinen sätta i gång to rörelser, en orbit(utsväng) och en rotation, som användaren inte har inflytande på. Rörelserna är mycket förutsebara och skapar precis samma mönster. Detta kallas också forced rotation orbital.

Gear Driven bygger bro mellan rotary och orbital polermaskiner. Med Gear Driven serien, MILLE, har RUPES skapat en maskin med roterande rörelser som löper medurs riktning, kombinerad med lateral rörelse, som betyder en rörelse som förskjuts bort från mitten, precis som vi känner från dual action.

Hör Jason Rose, Global Director of training från RUPES förklara Rupes LK 900E BigFoot MILLE Gear Driven Polisher

Fördelen är att Gear Driven är enkel att lära sig och använda och skapar en bra balans mellan kraft och säkerhet. Gear driven ger en oerhört stor cut effekt, men också den säkra arbetsgången från en Dual Action maskin för hologramfri poleringar.

En Gear driven polermaskin är ett riktigt bra val för dem som önskar säkerheten från orbitala polermaskiner och kraften från rotary maskiner. Tillsammans ger det ett verktyg som enkelt kan hantera korrektioner och fint finish, och allt det, helt utan många års erfarenhet.  

Av Gear Driven polermaskiner rekommanderer vi

Rupes BigFoot MILLE LK900E 

TRIPLE ACTION POLERMASKIN? - VAD ÄR DET?

Triple Action introducerar en ny innovativ teknologi i den pneumatiska polerings kategori. Kombinationen av DA Random Orbitala rörelser och en epicyclic gearing, levereras där ett högt vridmoment och en konsistent som inte är sett förut, vid den pneumatiska poleringsmaskinerna.

Under en polering använder operatören typisk ett variabelt tryck på föremålet, som skapar en varierad friktion, som kan reducera motorns hastighet och effekt av polering. Men med Triple Action, utför polerskivan en bestämd rotations rörelse, lik Dual Action maskinerna och kan rotera fritt omkring egen axel.

Ved användning av denna teknologi, reduceras inflytandet från en variabel prestanda(den belastning som operatören använder) och det ger en större likhet av verktygets prestanda.

Triple Action maskinerna är lätt och kompakta och kan användas med en hand. Maskinen är extrem intuitiv och enkel att manövrera. Den nya typen av polermaskinerna är lämplig till polering och efterbehandling på en målad yta.

Fördelen vid Triple Action är den speciella gearing, som ser till att vridningsmomentet upprätthålls. Det betyder att det tryck, som utövas av operatören, har mycket mindre inflytande på prestanda, och maskinen levererar därför en likartad prestanda. Detta förbereder ytfinisheten betydligt och ger färre vibrationer och skapar därmed en fin likartad polering.

Av Triple Action polermaskiner rekommanderer vi

LTA125 Triple Action Bigfoot Polisher

triple action rupes pattern

IBID NANO - VAD ÄR DET?

Rupes Ibrid Nano är en del av familjen BigFoot. Det är en liten handhållen polermaskin speciellt designat till polering på svår tillgängliga områden. Med sitt ergonomiska design, LED batteri status och enkel hastighetskontroll är iBrid Nano verktyget till många sorts uppgifter. Här kan du höra Regional Sales Director Torben Vittrup från RUPES förklara om Rupes BigFoot iBrid Nano.

Rupes Big Foot iBrid Nano kan inställas till 3 typer av uppgifter:

1. ROTARY ACTION
Rättning av målning på kanter och ytor med Ø30mm bak skriva. Kan också användas med medföljande borste till rengöring.

2. DUAL ACTION Ø3mm 
Micro-sanding, denibbing och ultra high gloss polering med Ø30mm och Ø50mm bak skivor
.

3. DUAL ACTION Ø12mm
Rättning av målning och high gloss polering med Ø30mm och Ø50mm bak skivor.

Rupes BigFoot iBrid Nano har utroligt många olika tillbehör delar, som kan både kan användas till polering, vatten slipning och rengöring.

HL81M/DLX Rupes BigFoot iBrid Nano Short Neck

HR81M/DLX Rupes BigFoot iBrid Nano Long Neck 

VILKEN POLERNASKIN BÖR JAG VÄLJA?

Valet av vilken maskin, beror verkligen på vad du vill uppnå, utseende, ämne och graden av självförtroende och erfarenhet.

Det finns fördelar och speciella egenskaper av allatyper av polermaskiner. Alla polermaskiner har samma syfte, och kan därför i teorin användas till samma sak,  det är bara upp till användarens syfte och hantering.

Även om Dual Action(DA) maskiner kanske inte erbjuder samma funktioner som Rotary maskiner när det gäller rättning och reparation av lacken, så producerar DA maskiner ett utmärkt professionellt resultat och med fördelen att det är svårare att göra en alvarlig skada på lacken jämfört med Rotary maskiner kan det därför vara föredragen. Tvärtom vill Rotary maskiner i händerna på den erfarna operatör utföra ett utmärk resultat. Om man skulle uppdela maskinerna grovt upp, skulle det vara såhär:

Rotary - För den erfarna, i och med att det lust och tid att lära känna maskinen då operatörens erfarenhet och färdighet avspeglas i resultatet. 

Random Orbital - För alla, ett riktigt bra val för dem som önskar en säker bra allround maskin, där det siktas efter effektivitet och kvalitet. 

Gear-Driven - För alla, ett riktigt bra val för dem som önskar säkerheten från orbitala polermaskiner och kraften från Rotary polermaskiner. 

Triple Action - För alla, ett bra val för dem som önskar en kraftig pneumatisk polermaskin med vridningsmoment, där det levereras samma resultat oavsett belastningen från operatören. 

 

 

HAR DU KOLL PÅ POLERSKIVOR?

De flesta skivorna är monterade på maskinen vid hjälp av en velcro bakskiva, som gör skivorna lätt att byta under processen. Det finns en polerskiva till alla syften.

Vill du öka produktiviteten och få det maksimala ut av det stora urval av poleringskivor och rondeller?

BLI SMARTARE PÅ RUPES POLERSKIVOR

rupes logo

VIL DU VETA MER?

Vi hoppas att ovanstående gav dig ett inblick i ett kanske kommande val av RUPES polermaskin. Är du fortfarande tveksam - kontakta oss.

Då hjälper vi gärna med att ta reda på vilken maskin du behöver.

UTFORSKA RUPES